23 червня 2020, 12:30, Україна

Сильні зливи спричинили підтоплення посівів на Прикарпатті

Про це пише golos.com.ua.

На полях, розташованих в низинах, спостерігається вимокання рослин, подекуди посіви озимих і ярих культур побіліли.

Державні фітосанітарні інспектори здійснюють обстеження посівів озимого ячменю, насамперед призначеного на експорт, на наявність карантинних організмів (карликової сажки). Такі заходи вже провели в Галицькому та Городенківському районах Івано-Франківщини.

Саме вони помітили, що сильні зливи призвели до підтоплення сільгоспугідь. Приміром, через розлив притоки Прута Рибниці деякі поля Снятинського району в її гирлі повністю замулило.

«Погода нагадує минулий рік, коли так само в низинних районах затопило цілі масиви. Здійснюємо обстеження. Аграрії подають документи на відшкодування збитків. Очевидні втрати врожаю», — повідомив заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Степан Вінтонович.

Аграрії використовують вікна між зливами, щоб впоратися із сезонними роботами. Через дощі виникають ускладнення із заготівлею сіна. Хто скосив, не може зібрати в копиці. А ще через надмір вологи активізувалися шкідники та хвороби.

За повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в області, через підвищений температурний режим, опади та рясні роси картопля вражається альтернаріозом (сухою плямистістю). Найбільший ефект дають профілактичні обробки кущів.

Також потрібно проводити обробки від фітофторозу. Якщо зволікати, хвороби за кілька днів можуть знищити наземну частину рослин.

Так само помітно завдають шкоди бактеріальні та вірусні інфекції. Щоб не поширювалися інфекції, фахівці радять здійснити механічне прочищення посадок, тобто видалити хворі рослини у фазі цвітіння.

Важливо всі обробки здійснювати в ранкові та вечірні години. Проте знайти час між зливами досить складно, до того ж в поле заважає зайти вода, що збирається у великі калюжі.

Тим часом спостерігається нашестя колорадського жука. А він може знищити бадилля картоплі швидше, ніж хвороби. Через затяжні дощі масово розмножується ще один садово-городній шкідник — слимак. Особливо — на забур’янених та перезволожених ділянках.