9 червня 2020, 11:00, ЗЗР

За останні роки в Україні суттєво побільшало випадків отруєння бджіл пестицидами — науковець

Про це розповіла завідуюча сектором вивчення хвороб бджіл, кандидат ветеринарних наук ННЦ «Інститут експериментальної та клінічної ветеринарної медицини» Олена Сіренко. Про це інформує прес-служба НААН.

Знищувати шкідників, а не бджіл: рекомендації з вибору безпечних для бджіл інсектицидів
Читати по темі:

На масову загибель бджіл останнім часом впливає зміна кліматичних умов. Це — підвищення середньої температури за рік, зростання температурної амплітуди, збільшення небезпечних метеорологічних явищ і їхньої кількості. Окрім цього, за останні роки суттєво зросла частки загибелі комах через отруєння агрохімікатами.

«За останні п'ять років ми досліджували близько 2 тис. проб патологічного матеріалу бджіл із використанням різних методів (паразитологічного, бактеріологічного, молекулярно-генетичного). Моніторинг епізоотичної ситуації за останні 6 років показав, що майже 60% захворювань комах носять паразитарний характер, 20% — бактеріальний, 17% — вірусний. Незаразна патологія, до якої належить отруєння пестицидами, у 2016-2017 рр. становила 10% від загальної кількості сімей, які ми досліджували. У 2019-2020 рр. цей показник зріс до 30%. Припускаю, що він може бути вище», — зазначила науковець.

З її слів, масова загибель бджіл — явище не нове. Це проблема не тільки нашої держави, вона існує в усьому світі. В Україні аграрії почали масово застосовувати пестициди з 2000-х рр. На жаль, з роками ситуація погіршується. Однак є і позитив: останні 5-10 років на це питання почали звертати увагу засоби масової інформації.

«Неякісна, науково необґрунтована обробка деякими аграріями своїх угідь відбувається зазвичай у випадках, коли найближчий територіально бджоляр працює неофіційно. Адже на матеріальну компенсацію може розраховувати той, хто зареєстрував свою пасіку. А таких у нас близько 2%. На сьогодні в Україні за документами налічується 400 тис. бджолярів, і ця цифра не змінюється протягом 5 років. Скільки їх насправді, ніхто не знає. Тому деякі аграрії обробляють, чим хочуть, і не заморочуються, тому що знають: бджоляр працює нелегально і довести нічого не може», — наголосила Олена Сіренко.