6 червня 2020, 10:39, ЗЗР

На Житомирщині та на Вінниччині виявлено поширення попелиці на соняшнику

«Попелиця всеїдний шкідник, тому небезпечна майже для всіх культур. Вона заселяє як пшеницю, кукурудзу, так і бур'яни. Попелиця зазвичай поселяється на точці росту молодих паростків, харчується соком рослини і як наслідок — культури втрачають здатність до росту та розвитку», — зазначив Леонід Чорний.

Варто також пам'ятати, що попелиці переносять різноманітні вірусні хвороби. Наслідки поширення шкідника залежно від його чисельності можуть варіюватись від часткової до повної втрати врожаю певних культур, наголошує спеціаліст. На соняшнику попелиця селиться протягом всієї вегетації. На пшениці шкідник з'являється на молодому колосі під час наливу зерна. 

«Основним фактором збільшення чисельності шкідника є наявність на полі бур'янів, адже насамперед попелиця спочатку заселяється на рослинах та деревах, що ростуть на узбіччях та лісосмугах. Ще одним чинником, що впливає на його кількість, є знищення надмірною кількістю пестицидів комах-ентомофагів, наприклад, жука-сонечко, який є природним ворогом попелиці», — додав менеджер з розвитку агротехнологій Центрального регіону LNZ.

Щоб запобігти та зменшити чисельність шкідника, Леонід Чорний рекомендує здійснювати профілактичні заходи: знищення бур'янів-господарів та постійний моніторинг розвитку цього шкідника.

«При боротьбі з попелицею варто використовувати препарати системної дії. Наприклад, інсектицид Престо (д.р. лямбда-цигалотрин, клотіанідин), який проникає в рослину і рухається з соком, чим і впливає на шкідника. Також можна використовувати системний інсектицид контактно-кишкової дії Бомбардир (д.р. імідаклоприд) та Альфа-Супер (д.р. альфа-циперметрин)», — підсумував спеціаліст.

©Наталія Демчук, SuperAgronom.com, 2020 р.