20 травня 2020, 12:00, Україна

На Волині зростає шкодочинність попелиць

За даними ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області, підвищена чисельність попелиць спостерігається на плодових та ягідних насадженнях.

«Оптимальними умовами для їх розвитку є температура 23-25ºС і відносна вологість повітря 80-85%. Температура вища 30ºС пригнічує їх. Усі види попелиць висмоктують поживні речовини із рослин, що впливає на урожай та його якість. Втрати врожаю можуть становити 30-50%. Крім того, попелиці є перенощиками вірусних хвороб», — зазначають фахівці.

Щоб не допустити ураження посівів вірусними хворобами рекомендуємо проводити постійний моніторинг. За перевищення рівня економічного порогу шкідливості (ЕПШ):

  • на озимих зернових у фазу «вихід в трубку» — 10 екз/стебло при 50% заселенні «кінець цвітіння» — при  чисельності 5-6 особин на стебло, або 500 екз. на 100 помахів сачком;
  • на ярих у фазу колосіння, налив зерна 10 екз. на стебло;
  • на горосі  250-300 екз./10 помахів сачка або 20 % заселених рослин;
  • на капусті на початку формування головки при 5-10 % заселених рослин;
  • на яблуні протягом вегетації при 10-15% заселених листків

За таких умов слід провести обробки дозволеними препаратами на основі діючих речовин піриміфос-метил, спіротетромат, тіаклоприд+дельтаметрин, імідаклоприд, флупірадіфурон, альфа-циперметрин, хлорпірифос+циперметрин, диметоат та інші згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».