13 травня 2020, 08:00, Урожай

Завдяки підвищенню вологості ґрунту колосові почали інтенсивно формувати вторинну кореневу систему, — дані моніторингу

Як вказано в Аналітичній довідці про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні на 8 травня 2020 року, особливостями квітня місяця стали:

  • надзвичайно велика тривалість сонячного сяйва, яка у 1,5-2,0 рази перевищила середні багаторічні показники і досягала 260-325 годин при нормі 160-200 годин;
  • аномально низька для весни відносна вологість повітря: мінімальна вологість повітря нижче 30% відмічалася протягом 19-26 днів. У західних областях така кількість днів із низькою відносною вологістю відмічалася вперше;
  • спостерігалися сильні вітри — упродовж 3-8 днів, у східних областях — до 10-13 днів, швидкість вітру перевищувала 15 м/с і досягала 18-24 м/с;
  • на території Київської, Чернігівської та Сумської областей упродовж 1-2 днів відмічалися пилові бурі.

Зазначається, що на посівах ріпаку озимого розпочалося цвітіння, місцями у центральних та північних областях — утворення перших стручків. Висота рослин у фазі «цвітіння» становить  від 35 до 109 см, густота посівів — від 20 до 110 рослин на 1 м². Стан посівів переважно задовільний та добрий. На окремих полях Херсонської області відмічається пожовтіння листя нижнього ярусу, на Дніпропетровщині — слабке формування репродуктивних органів.

Обстеження стану посівів ярих зернових колосових і зернобобових культур засвідчили, що опади й оптимальна температура повітря і ґрунту в першій п’ятиденці травня позитивно вплинули на ріст та розвиток рослин. Ячмінь ярий розпочав фазу кущіння, рослини вівса та тритикале ярого перебувають на початку фази кущіння.

Рослини ярих культур помітно збільшилися у габітусі — висота рослин ячменю зросла на 6,9 см, вівса — на 10,0; тритикале — на 6,9, а гороху — на 3,5 см. Збільшення вологості ґрунту дало можливість рослинам колосових інтенсивно формувати вторинну кореневу систему та пагони кущіння, особливо на площах, де провели ранньовесняні та весняні підживлення. Наразі в рослин ячменю й тритикале ярих, а також вівса сформувалось по 2 вторинні корені довжиною від 1 до 4 см і до 1,5-2,1 шт. пагонів кущіння.

Продовжується сівба кукурудзи, на раніше засіяних площах відмічається проростання зерна та утворення сходів. Розпочато сівбу гречки та проса. На посівах гороху спостерігаються сходи та поява 3-го листка, стан посівів рослин, що зійшли, переважно добрий. Триває сівба сої. На півдні Одеської області на рослина відмічається пожовтіння листя від засухи.

Триває сівба буряку цукрового та соняшнику. На раніше засіяних площах з’явилися сходи, місцями у південних областях відмічалася поява 2-ї пари справжніх листків у соняшнику. На окремих площах південних та центральних областей відмічалося не проростання насіння протягом 15-16 днів через засуху.

Також в Аналітичній довідці зазначено, що протягом травня можлива активізація заселення посівів зернових культур шкідниками (клопом шкідливою черепашкою, смугастою хлібною блішкою, п’явицями), а також поширення листкових хвороб (борошнистої роси, септоріозу, піренофорозних плямистостей). Зважаючи на це, сільгосптоваровиробникам рекомендовано продовжити проведення моніторингу фітосанітарного стану посівів та у разі необхідності терміново проводити обробки дозволеними до використання відповідними пестицидними та інсекто-фунгіцидними препаратами, дотримуючись при цьому регламентів їх застосування та техніки безпеки.