11 травня 2020, 09:00, Насіння

При виборі сорту проса важливим чинником є його стійкість до осипання, — науковець

Фахівці ННЦ «Інститут землеробства НААН» вказують, на які характеристики варто звернути увагу при виборі сортів проса для сівби.

Олександр Любчич, завідувач відділу адаптивних інтенсивних технологій зернобобових, круп’яних і олійних культур Інституту, стверджує, що важливим чинником при виборі сорту проса, зокрема, є його стійкість до осипання, адже цей показник є визначальним у визначенні способів збирання.

«У разі відсутності засобів для проведення двофазного збирання рекомендуємо звернути увагу на сорти проса селекції ННЦ «Інститут землеробства НААН, зокрема, Омріяне, Чабанівське, Живинка, які завдяки високій стійкості до осипання (8,5-9,0 балів) можна збирати прямим комбайнуванням за вологості зерна 15,5-16,0% без істотних втрат врожайності. Тоді як збирання за такої вологості інших сортів може призвести недобору 30-40% врожаю. Необхідно зазначити також, що рослини проса сортів Київське 87, Омріяне, Веселка, Київське 96, Заповітне, Чабанівське, Новокиївське 01 практично не уражуються сажковими хворобами (стійкі до 9-11-ї рас сажки із 12 відомих на сьогодні), мають високу стійкість до пошкодження просяним комариком», — каже науковець.

За його словами, вказані сорти, за дотримання технології, здатні стабільно забезпечувати урожайність на рівні 5-6 т/га. А сорт проса Омріяне у виробничих умовах Великої Британії забезпечує продуктивність на рівні 10 т/га (2014-2016 рр.).

Читати по темі: Овес чи просо: приказок про них багато, а от вирощувати їх не хочуть