14 квітня 2020, 16:00, Посівна

Названо культури, які лідирують у структурі посівних площ агрохолдингів

Про це йдеться в матеріалі «Сівозміна: агрономічний та економічний аспекти» на SuperAgronom.com.

За сучасних умов, площі, що перевищують 1 млн га, припадають на 6 культур: пшениця, соняшник, кукурудза, ячмінь, соя, ріпак. Решта — далеко у «відриві».

«Структуру посівних площ нині формує ринок. Наукові підходи практично відсутні. Сьогодні у більшості крупних підприємств у структурі сівозміни кукурудза становить 40-50%. Соняшник — 15-20%, а в деяких господарствах і навіть холдингах — до 50% і більше. На 3-му місці озима пшениця — 10-15%. Ріпак зазвичай займає до 10%. А от площі тих культур, які насправді поліпшують родючість ґрунту, передусім бобових, — дуже залежать від кон’юнктури ринку. Є ціна на горох, площі різко збільшуються. Ціни нема — горох ніхто не сіє. Є нормальні прибутки по сої — і зразу площі ростуть. Минулого року соя впала в ціні — цьогоріч площі значно скоротились. Тож частка цих культур дуже коливається — 7-10-15% в різні роки», — зауважує Олексій Сергієнко, експерт з агротехнологій.

На думку фахівців, найбільше занепокоєння щодо змін у структурі сівозміни викликає нарощення площ під соняшником. На сьогодні ця культура — серед найбільш рентабельних. І збільшення прибутків господарств завдяки їй було би, звісно, позитивним явищем. Якби при цьому воно не тягнуло за собою короткі ротації зі специфічними наслідками — виснаження ґрунту, насиченість хворобами, поширення вовчка соняшникового тощо.

«Останні декілька років в Україні залишається стабільно високим насичення сівозмін основними експортними культурами, особливо соняшником. При цьому порушується оптимальна структура навіть сучасних інтенсивних сівозмін. Особливо ця проблема спостерігається в південних та південно-східних областях України, де часто можна зустріти навіть монокультуру соняшнику. Це призводить до накопичення збудників хвороб у ґрунті. Особливо, якщо соняшник перебуває в одній сівозміні з соєю та ріпаком», — зауважив Олег Загородній, керівник відділу агросервісу ГК «Агро Експерт».