10 квітня 2020, 11:10, Технології

Названо найкращі культури-попередники нуту

Про це в матеріалі на SuperAgronom.com розповів Олег Бушулян, кандидат сільськогосподарських наук, провідний науковий співробітник Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН.

Вслід за зерновими колосовими культура та кукурудзою на силос, ​хорошими попередниками для нуту вважаються баштанні культури, ріпак, кукурудза на зерно та сорго. Але сорго — лише у тому випадку, коли після збирання попередника проведено гарний обробіток ґрунту та зароблено пожнивні рештки.

Як зазначили в Інституті кормів та сільського господарства Поділля НААН, найбільш економічно обґрунтовано вводити нут у сівозміні між пшеницею: пшениця-нут-пшениця.

Технологія вирощування нуту. Головні правила
Читати по темі:

Поганими попередниками для нуту вважаються цукрові буряки (через те, що пізно звільняють поле і немає можливості вчасно підготувати ґрунт під наступну культуру), багаторічні трави (накопичують велику кількість бур’янів і шкідників) та зернобобові культури (через спільні з нутом хвороби та шкідники).

Неприйнятним попередником для нуту є, зокрема, соняшник.

«У нас в Україні, на жаль, соняшник останніми роками став найкращим попередником для більшості культур. Сіють соняшник через рік, сіють соняшник по соняшнику і він стає найбільш злісним бур’яном, особливо для півдня країни. Тут падалиця соняшнику може сходити і через 4-5 років. На жаль, більшість гербіцидів, які ми можемо рекомендувати для виробництва нуту, не працюють проти соняшнику. Й окрім ручної праці прибрати падалицю жодним чином не можна. Інакше кажучи, ви посієте нут, а зберете соняшник», — розповів Олег Бушулян.