31 березня 2020, 11:00, Україна

Україна може отримувати врожаї кукурудзи на рівні США — експерт

«Чому Штати — світовий лідер з виробництва кукурудзи? Тому що вони більше всіх в світі витрачають на польові дослідження. За останні 20 років — більше $150 млрд. Існує чітка залежність між обсягом інвестицій на дослідження і зростанням врожайності», — каже експерт.

Читати по темі: Підвищення урожайності сої й кукурудзи та економія ресурсів — американський досвід

Залежність урожайності від витрат на дослідження

Якщо порівняти витрати на вирощування кукурудзи в Україні і в штатах Огайо і Айова, то з'ясується, що практично всі види витрат (крім механізації і палива) в Україні істотно нижче. Наприклад, у нас аграрії витрачають на насіння $100 (з розрахунку на 1 га), в Огайо — $283, на ЗЗР у нас — $60, в Айові — $137,3. Тобто собівартість виробництва сільгосппродукції в Україні нижче. Тому в країну і приходять великі міжнародні аграрні компанії.

Витрати на вирощування

При врожайності кукурудзи 9 т / га загальні витрати на її виробництво в Україні становлять $1245/га, в Айові — $1699/га, Огайо — $1974/га.

«Всі подальші наші очікування зводяться до того, що витрати на виробництво сільгосппродукції будуть рости, особливо витрати на землю. Тому український бізнес, як свого часу американський, стане перед питанням: як при зростанні витрат збільшити виручку. Єдиний шлях, яким йшли аграрії в США, — адаптувати технології та підвищувати врожайність вирощуваних культур. Залишаться на плаву тільки ті гравці, які будуть інвестувати в нові технології», — зазначає Володимир Коновальчук.