26 березня 2020, 17:00, ЗЗР

При обробці посівів Держпродспоживслужба радить враховувати нові обмеження ЄС на продукцію з хлорпірифосом

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

У розвиток ситуації 18 лютого 2020 року країни-члени схвалили пропозицію Комісії знизити граничні допустимі залишкові межі (МДНЗР) хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу в продуктах харчування та кормах до найнижчого рівня, що може бути виміряно аналітичними лабораторіями.

Нові знижені МДНЗР застосовуватимуться приблизно з жовтня 2020 року як для продуктів харчування, вироблених в ЄС, так і для імпортованих.

Очікується, що в законодавстві ЄС буде встановлено нижчу межу або найнижчу межу аналітичного визначення (LOD), яка становить 0,01 мг/кг. Будь-який залишок понад 0,01 мг/кг вважатиметься недотриманням та підтвердженням заборони розміщення товару / компонента на ринку ЄС / імпорту в ЄС для обігу. Регламенти застосовуються безпосередньо і повинні бути виконані негайно щодо законодавства, у країнах-членах ЄС.

Хоча зобов’язання щодо дозволу та реєстрації не поширюються безпосередньо на Україну, очікується, що переглянуті МДНЗР для цих речовин (0,01 мг/кг) застосовуватимуться до імпорту з третіх країн, таких як Україна, з жовтня 2020 року. Прийняття таких жорстких норм фактично може обмежити ввезення до країн ЄС сільськогосподарської продукції, що містить більше 0,01 мг/кг хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу.

«Наразі перехідних заходів щодо допусків до імпорту не встановлено. Теоретично можливо подати заявку на допуски до імпорту до країни-члена-доповідача та Комісії (яка передає її EFSA після оцінки країною-членом) щодо діючої речовини та запропонувати більш високі МДНЗР та довести, що немає ризику для споживачів і всі токсикологічні проблеми вирішені», — зазначили в Держпродспоживслужбі.

За словами фахівців, найбезпечніший спосіб уникнути невідповідності МДНЗР щодо експорту зерна та насіння, їх продуктів до ЄС — виключення застосування пестицидів на основі діючих речових хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу для продукції, призначеної для продажу на ринках країн-членів ЄС.

Нагадаємо, до числа найпоширеніших препаратів з діючою речовиною хлорпирифосом в Україні належать: Нурелл Д (Corteva Agriscience), Пірінекс Супер (ADAMA), Ріфос (Agrosfera), Кілер (Трастчем Ко. Лтд.) та інші.