24 березня 2020, 08:00, Урожай

Експерт розповів, як забезпечити максимальну рентабельність вирощування високоолеїнового соняшнику

Про це в матеріалі «Основні чинники у виборі гібриду та технології вирощування соняшнику – поради французького експерта» на SuperAgronom.com розповів Тібо Леклерк, продакт-менеджер по соняшнику та озимому ріпаку в Україні та Росії компанії MAS Seeds.

На його думку, вирощування високоолеїнових гібридів соняшнику потребує більш технологічного підходу.

«Основним фактором, який впливає на вміст олеїну, є генетичні властивості гібриду. Сьогодні MAS Seeds має високоолеїнові гібриди з вмістом олеїнової кислоти > 89%», — зазначив Тібо Леклерк.

З його слів, для забезпечення високого вмісту олеїнової кислоти слід враховувати мінімальну температуру під час фази формування врожаю. Цей процес відбувається в період починаючи з 10-го дня після цвітіння та до 30-го дня після цвітіння.

За даними результатів експерименту, проведеного Terres Inovia, Французьким інститутом олійних культур, мінімальна температура під час фази наливу зерна є найважливішим фактором щодо вмісту олеїнової кислоти. Тобто чим вища мінімальна добова температура, тим більшим буде вміст олеїнової кислоти. Тому фахівці MAS Seeds рекомендують південним регіонам сіяти високоолеїновий соняшник, оскільки навіть вночі мінімальна температура все ще висока.

«Якщо ви в степовій зоні, то у вас немає обмежень, оскільки ваш регіон досить теплий протягом усього літа. Якщо ви в лісостепу чи на поліссі, ви повинні перевірити, чи є у вас холодні дні до кінця серпня. Тоді, якщо у серпні у вас холодні дні, ви повинні вибирати високоолеїнові гібриди з раннім цвітінням. З гібридами, що мають раннє або середньо-раннє цвітіння ви забезпечуєте цвітіння до середини липня, щоб знизити ризик низької мінімальної денної температури в серпні. Загалом же, високоолеїнові гібриди — переважно для південних та спекотних регіонів, але якщо ви хочете вирощувати високоолеїнові соняшники на півночі України, то маєте бути дуже обережними щодо вибору гібридів. Правильний вибір в контексті періоду цвітіння забезпечить високу прибутковість ваших полів», — радить французький експерт.