13 березня 2020, 16:00, Технології

Для оптимізації поливу картоплі використовуватимуть інфрачервоні камери

Команда дослідників Міжнародного центру картоплі (CIP), а також університету Universidad Nacional Agraria La Molina під керівництвом вченого Девіда Раміреса проводила польові експерименти в Перу з метою визначення поєднання кольорових та інфрачервоних зображень для моніторингу водного стресу в рослинах картоплі. Про це пише cipotato.org.

Для визначення потреб рослин у поливі, протягом дня дослідники фотографували поле з картоплею та використовували розроблене CIP програмне забезпечення під назвою Thermal Image Processor. Зрошуючи поля лише за критичного рівня потреби рослин дослідники домоглись суттєвого зменшення обсягів зрошувальної води.

«Поєднання моніторингу з інфрачервоними зображеннями та крапельним зрошенням може дозволити фермерам зменшити використання зрошувальної води на картоплі щонайменше на 1600 кубічних метрів з гектара. Це майже на половину менше від кількості води, яка використовується під час традиційного поверхневого зрошення», –– пояснив Девід Рамірес.

Зазначається, що інфрачервоні камери можна встановлювати на дрони, щоб контролювати водний стрес рослин на великих площах. Водночас вартість такого обладнання є невисокою для малих та середніх фермерів.

Незабаром команда Девіда Раміреса планує протестувати новий варіант: плагін-пристрій, що перетворює смартфон на інфрачервону камеру і коштує близько 200 доларів.