11 березня 2020, 17:00, Україна

Більшість соняшнику в Україні вирощується з порушенням сівозміни

Аналіз сільськогосподарської платформи EOS Crop Monitoring демонструє, що значний відсоток сільгоспземель в Україні обробляється всупереч принципам сівозміни. Особливо це стосується культур на кшталт соняшника, які сильно виснажують землю.

Технологія EOS Crop Monitoring дозволяє дистанційно визначити тип вирощуваної культури й обчислити площу насаджень на основі супутникових знімків та алгоритмів штучного інтелекту. Оскільки знімки за останні кілька років зберігаються в базі, програма може “зазирнути” в минуле і побачити, що і в яких кількостях росло на окремих ділянках та в масштабах регіонів.

Зазначається, що частіше правила сівозміни порушують у Луганській, Кіровоградській та Миколаївській областях. Станом на 2019 рік значна кількість посівних площ — до 165 тис. га в окремих областях — культивувалася з порушеннями норм сівозміни, призводячи до виснаження родючості земель.

Найбільш показовими є дані по соняшнику. В деяких районах майже 70% соняшникових полів засіваються два або більше разів поспіль. «Головними порушниками» сівозміни стали Луганська (майже 165 тис. га), Кіровоградська (близько 165,5 тис. га) та Миколаївська області (понад 151 тис. га). Це 33.4, 23.5 та 22.3% відповідно від загальної кількості соняшникових полів у цих областях. За даними Держстату, у 2019 році в Україні виростили більше 5.8 млн га цієї культури.

«У випадку соняшника такі порушення дуже шкодять землі. Він висушує ґрунт на глибину до 3 м, стимулюючи ерозію. У класичних сівозмінах його вирощували не частіше ніж раз в 7-8 років», — пояснює д. біол. н., доцент кафедри агротехнологій та ґрунтознавства Василь Черлінка.

Довідка: EOS — це американсько-українська компанія, що спеціалізується на розробках супутникового моніторингу та аналізу даних з орбіти для їх використання в комерційних або ознайомчих цілях.

EOS Crop Monitoring — це універсальна хмарна платформа для нагляду за полями шляхом аналізу супутникових знімків та інших джерел даних. Вона вимірює рівень вегетації посівів, попереджає про погодні умови та здатна вирахувати точну площу полів для різних типів культур. Нещодавно в рамках дослідного проекту EOS Crop Map платформа виявила 4,3 млн га полів на незареєстрованих в державному кадастрі землях. Річний врожай з них може становити понад 88 млрд грн.

Читати по темі: Названо ТОП областей за приростом площ під соняшником