7 березня 2020, 15:00, ЗЗР

Пестициди провокують порушення розвитку мозку у бджіл — вчені

Довгий час дослідники не могли зрозуміти механізм впливу хімікатів на організм комах. Згідно з розрахунками, планета Земля повністю позбудеться бджіл вже через 25 років, що в свою чергу спричинить не лише втрату меду, але і зменшить виробництво світового продовольства до 75%, пише hi-news.ru.

Для більш детального вивчення причин загибелі комах, вчені провели ряд досліджень, які показали, що пестициди здатні впливати на розвиток мозку бджіл, викликаючи зниження його активності.

Бджоли — найважливіші для світової екосистеми організми які мають неймовірний рівень інтелекту. Попри свої крихітні розміри, бджолам вдається вносити найважливіший внесок у благополуччя безлічі екосистем, виконуючи при цьому всього лише одну функцію — функцію запилювачів. Здійснюючи своє головне завдання, бджоли допомагають розмножуватися і рости рослинам, таким чином надаючи безпосередній вплив і на людину.

На жаль, як стверджують фахівці, в даний час відзначається не лише зниження кількості і якості сільськогосподарських культур, а й самих запилювачів, оскільки деякі види бджіл вже зараз знаходяться на межі вимирання.

Вирішивши вивчити вплив пестицидів на мозок бджіл, вчені виокремили кілька лялечок комах, забезпечуючи їх нектаром, забрудненим пестицидами. Бджоли, що з’явилися пізніше, були проскановані за допомогою технології мікрокомп'ютерної томографії.

Отримані у ході досліджень результати свідчили про те, що під дією пестицидів мозок молодих комах не зміг правильно сформуватись. Ушкоджень зазнали області мозку, що відповідають за навчання, бджоли вже не могли повноцінно виконувати свої функції.