6 березня 2020, 10:00, Добрива

Аналіз ґрунту та точне землеробство дозволяють ефективно заощаджувати на живленні — фахівець

Про це в інтерв’ю Kurkul.com розповів Микола Панчук керівник напрямку Digital компанії «Yara Україна».

Фахівець рекомендує аграріям проводити аналіз ґрунту хоча б раз на рік. Це дозволяє відстежити дієвість технології живлення в динаміці.

«Аналіз ґрунту потрібно обов’язково робити при плануванні сівозміни на тривалий термін. Саме завдяки цій процедурі, по-перше, можна зрозуміти, що відбувається на полі та яких заходів треба вживати в майбутньому. По-друге, ця послуга допоможе оптимізувати систему живлення в господарстві. При відсутності інформації про стан ґрунту можна розробляти систему живлення і вкладати в неї величезні гроші, але далеко не завжди це може принести фермеру бажані результати», — радить Микола Панчук.

З минулого року компанія YARA офіційно надає послуги лабораторного аналізу ґрунту в Україні на комерційній основі.

«Для українських фермерів у нашій лабораторії на початку доступні два аналізи — BS (Broad Spectrum) та BSE (Broad Spectrum Extra). Під час першого аналізу зразок ґрунту тестуватимуть на співвідношення таких елементів: P, K, Mg, Ca, S, Na, Mn, Cu, Fe, Zn, Mo, B. Також перевірять рівень кислотності ґрунтів (pH), ємність катіонного обміну ґрунтів, а також потребу у вапні. Під час другого аналізу до цього переліку додається ще й визначення водного типу режиму ґрунтів, їх промивання», — розповідає фахівець.

Завдяки розробленому компанією додатку AtFarm можна створити карту для внесення добрив (як при посіві, так і поверхневе) і одночасно інтегрувати в роботу трактор та розкидач.

«Після проведення аналізу ґрунту замовник отримує файл із результатами та рекомендаціями. Розібратися в результатах агрохімічного аналізу неважко. Для зручності в таблиці вказані відомості про фактичний і оптимальний вміст елементів, а також є інтерпретація результатів у вигляді кольорової шкали та короткі коментарі щодо роботи з кожним елементом», — відзначає керівник напрямку Digital компанії «Yara Україна».