5 березня 2020, 17:00, Посівна

Передумов для весняної посухи в Україні немає — Адаменко

Про це в коментарі Latifundist.com заявила начальник відділу агрометеорології «Укргідрометцентру» Тетяна Адаменко.

«Ситуація сьогодні складається досить оптимістична. За зимовий період опадів випало менше норми, але через відсутність морозів і промерзання ґрунту, всі опади засвоїлись ґрунтом, тобто відбувалося накопичення вологи в ґрунті. Тому сьогодні ми не можемо говорити про посуху», — зазначила Тетяна Адаменко.

З її слів, хоча взимку і спостерігались аномально високі температури, втім інтенсивного випаровування не відбувалось. Загалом озимі ще перебували в стані зимового спокою, достатнього рівня температур для передчасного розвитку рослин на більшості територій також не відзначалось.

«Відновлення вегетації з другої половини лютого було зафіксовано лише на Півдні України. Тому що тільки там температура в 3 декаді лютого відповідала біологічному мінімуму, після якого починається ріст і розвиток рослин. Такий температурний режим дуже сприятливий для поступового відновлення вегетації. Зараз не спостерігається яскравого сонця, активного наростання тепла, яке могло б вплинути на втрату вологи ґрунтом», — пояснила експерт.

Читати по темі: Тарас Корнієнко: Азотне підживлення пшениці буде ефективним, якщо його зробити вчасно