28 лютого 2020, 13:00, Урожай

Шкідники та грибкові хвороби загрожують втратами врожаю озимих на Дніпропетровщині

Про це повідомив Анатолій Гайворонський, голова ГО «Асоціація фермерів та приватних землевласників Дніпропетровської області», передає most-dnepr.info.

«Через аномально теплу зиму озимі сорти зернових культур вже кілька разів виходили із зони спокою, і накопичений рослинами цукор використовується вже зараз. Якщо знову вдарить мороз — рослини загинуть. На озимих культурах розвелося багато мишей, що може привести до зменшення врожаю через пошкодження посівів. Якщо зима морозна, певна кількість шкідників гине. А сьогоднішні температурні умови натякають нам на те, що навесні варто очікувати великих популяцій шкідників. Варто згадати і грибкові захворювання, які розвиваються при температурі від +4°С. Все вищесказане може привести до недобору врожаю», — сказав він.

Голова асоціації фермерів Новомосковського району Олександр Сулима розповів, що зміна кліматичних умов з подальшим збільшенням кількості шкідників призведе до зростання витрат в агровиробництві.

«Фермерам доведеться працювати в рази більше із засобами захисту рослин. Цього року практично був відсутній сніговий покрив, що негативно позначається на стані ґрунту і є загрозою для нормального росту пшениці та інших зернових культур», — зазначив Олександр Сулима.

Читати по темі: Зберегти вологу та захистити урожай — поради фахівців для південного степу

Тим часом, фермер-овочівник Віталій Гуртовий повідомив, що на відміну від зернових, проблем з урожаєм серед овочів не передбачається.

«На відміну від «зерновиків», в овочівників ситуація інша. Ми абсолютно не залежимо від вологи в ґрунті, оскільки самі проводимо полив. Тепла зима в цьому році дозволить виробникам зібрати подвійний урожай, оскільки південні регіони вже відсіяли ранні культури овочів. Це вплине на ціну овочів в позитивну сторону, оскільки продукту багато, а ринок збуту невеликий», — підсумував він.