19 лютого 2020, 13:00, Насіння

Фітоекспертиза посівного матеріалу свідчить про ураження насіння збудниками хвороб

Станом на 14 лютого фітоекспертизою насіння ярих зернових та зернобобових культур встановлено зараженість його збудниками альтернаріозу, септоріозу, гельмінтоспоріозу, фузаріозу в межах 2-10, макс. до 14% (септоріоз — Львівська обл.).

«Зараженість насіння свідчить про обов'язкове оздоровлення посівного матеріалу шляхом протруювання його за 2-3 тижні до сівби препаратами відповідного спектра фунгітоксичної дії та рівня захисної спроможності стосовно комплексу хвороб», — радять фахівці.

Перевіркою насіннєвого, продовольчого та фуражного зерна в зерносховищах усіх форм власності виявлено 9-34% його засміченого комірними шкідниками, зокрема комірними довгоносиками, гороховим зерноїдом, кліщами за чисельності 1-3 екз. на 1 кг виїмки (Вінницька, Рівненська, Черкаська, Чернівецька обл.).

«Контроль за станом збереження зерна та зернопродуктів варто проводити постійно і, в разі виявлення комірних шкідників, приступити до знезаражування збіжжя через фумігацію дозволеними препаратами відповідно до діючих рекомендацій», — зауважила в Держпродспоживслужбі.

Читати по темі: Посівний календар агронома 2020. Як змінюються терміни сівби в умовах сучасного клімату