14 лютого 2020, 12:00, ЗЗР

У найближчому майбутньому стимулятори росту застосовуватимуть 50% господарств — думка

Про це йдеться у матеріалі «Ризиковане землеробство та біостимулятори: як підвищувати врожаї та рентабельність культур в умовах Херсонщини» на SuperAgronom.com.

За словами Максима Сушка, комерційного директора «Агро Експерт», наразі спостерігається зростання цього сегменту на ринку ЗЗР України, хоча його частка ще надзвичайно мала — не більше 5%.

Якщо говорити про стимулятори росту рослин на основі гуматів, амінокислот, гормонів росту та фізіологічно-активних речовин (вітамінів, бетаїнів, саліцилової кислоти тощо), то вони займають в Україні 20-25% ринку від загальної кількості біостимуляторів.

«Водночас, я вважаю, що у зв'язку зі скасуванням мораторію на землю та необхідністю конкуренції, кількість господарств, які будуть застосовувати стимулятори росту, збільшуватиметься поступово до 40-50%», — додав Максим Сушко.

З ним погоджується Вадим Плотніков, консультант з агрономії компанії PLANT DESIGNS, зауваживши, що біопрепарати — це потреба часу.

«Оскільки за умовами Євросоюзу на сьогодні кількість азоту (N) в діючій речовині буде обмежена до 130 кг/га, то основним резервом подальшого росту продуктивності сільгоспкультур залишаються селекція, науково обґрунтоване землеробство та застосування ефективної системи догляду за рослинами з використанням сучасних органічних стимуляторів росту рослин», — додав експерт.

Однак, окрім глобальних проблем, що наразі постають перед усім агровиробництвом, такі препарати допомагають вирішувати й локальні, пов’язані з регіональними чинниками. Зокрема, в умовах ризикованого землеробства Півдня України.

Будь-який дискомфорт (суховії, висока температура, брак живлення) знижує врожайність, бо рослина старається елементарно вижити, а не налити повні колоски зерна. Тож у виграші залишаються ті агровиробники, що застосовують у вирощуванні біостимулятор Вітазим, який надає культурам, так би мовити, підтримку, змогу пережити стресовий період.

«Маючи економічну освіту, завжди цікавився: як вкласти гривню, а отримати 9 гривень прибутку. У 2008 р. потрапив на презентацію Вітазиму. Тоді ж безкоштовно отримав 4-літрову каністру американського біостимулятора. Вже того року випробував препарат на проблемній сої. Результати сподобались. Тож почав сам використовувати й друзям рекомендувати», — пояснив свій вибір Ігор Брагінець, директор ПСП «Альфа-Агро» Чаплинський р-н Херсонської обл.).