12 лютого 2020, 10:00, Урожай

На Рівненщині зберігаються малосприятливі погодні умови для перезимівлі озимих культур

Перезимівля озимих культур на Рівненщині цьогоріч проходить переважно за малосприятливих агрометеорологічних умов, пише rivnenews.com.ua.

Зазначається, що протягом січня сніговий покрив на полях з озиминою утворювався в окремі дні і характеризувався як нестійкий. На більшій частині території області його середня висота за результатами снігомірних зйомок не перевищувала 0,3-1,0 см. На останній день місяця снігу на спостережних полях не було по всій території області.

Коли зима-не-зима: що відбувається з озимими без снігу?
Читати по темі:

Промерзання ґрунту на ділянках з озимими зерновими культурами спостерігалося в окремі дні місяця. Станом на 31 січня по всій території області ґрунт повністю відтанув. Найбільша глибина промерзання ґрунту складала 9 см на півночі та 5-6 см на решті території і була відмічена вкінці другої-на початку третьої декади місяця.

Мінімальна температура ґрунту на глибині 3 см (глибина залягання вузла кущіння) знижувалась до значень 0-1ºС морозу. Такі температури виявились значно вищими розрахункових критичних температур вимерзання.

Посіви сільськогосподарських культур протягом місяця знаходились у фазі зимового спокою.

25 січня агрометеорологи метеостанцій області здійснили відбір зразків посівів культур для відрощування монолітним способом. Аналіз результатів відрощування показав, що пошкоджених рослин у зразках озимого жита північних районів, озимої пшениці центральних районів, озимої пшениці, озимого ріпаку та люцерни південних районів області не було виявлено.