10 лютого 2020, 15:00, Світ

Вуглець заважає бобовим отримувати азот — думка

Уже понад століття відомо про симбіоз між бобовими та ризобактеріями. Останні відомі своєю здатністю витягувати азот з атмосфери і надавати його рослинам в звичній для них формі.

Справа в тому, що хімічнимому «діалогу» між рослинами і бактеріями допомагають флавоноїди (метаболіти рослин і грибів), проте їх комунікація порушується, якщо в ґрунті сильно підвищується концентрація органічного вуглецю (наприклад, при додаванні компосту або деревної мульчі).

«Можна сказати, що комунікаційне з'єднання стає куди більш статичним. З вуглецевими добавками в ґрунті рослини і мікроби не можуть хімічно спілкуватися один з одним, як раніше. Вони «не чують» один одного », — пояснює ґрунтознавець Йоханнес Леманн (Johannes Lehmann).

Велика частина відомостей про те, як мікроорганізми спілкуються з рослинами, була отримана з лабораторних експериментів, де зразки поміщувались в воду для простоти вимірювання хімічних речовин, якими обмінюються учасники «діалогу». З'ясувалося, що для сигналу бактеріям про потребу в мікробному азоті бобова рослина використовує флавоноїд нарингенін (naringenin) і лютеолін (luteolin), проте розчинений вуглець заважає їм знайти доступні мікроорганізми.