5 лютого 2020, 11:00, Урожай

Озимі на Харківщині ризикують не витримати морозів — агроном

Про умови перезимівлі озимих на Харківщині розповів Олександр Овсяник, головний агроном компанії «Агротрейд», пише vgorode.ua.

«Попри теплу зиму температура повітря і ґрунту наразі недостатня, щоб речовини, які є в ґрунті, стали доступними для культур. Тому під час вегетації рослина споживає всі цукри, які накопичило восени. І якщо буде різке похолодання, пшениця його не витримає, тому що в сонячні дні спожила всі корисні речовини», — зазначив агроном.

Будь-які прогнози щодо майбутнього врожаю агрономи роблять дуже обережно. Тим більше, що в цілому по Україні зараз всі посіви перебувають в однаковому стані — культури пригнічені хворобами і дефіцитом харчування. Українські аграрії не були готові до аномальної зими, тому сіяли традиційно — на початку вересня. В Європі, де завжди теплі і малосніжні зими, ніхто раніше листопада не сіє зернові, зазначає агроном.

З його слів, вирішальним для врожаю цього року стане навіть не температура, а наявність ґрунтової вологи. Основні запаси якої формуються взимку, потім навесні йдуть дощі, які також поповнюють запаси вологи в ґрунті. За умов цьогорічної зими опадів недостатньо, весь запас води зараз знаходиться на глибині від 2 до 7-8 см, а все, що нижче — менш зволожена земля.

«Якщо навесні буде різкий перехід до літа, є великий ризик втратити врожай. Якщо весна буде м'якою і довгою, то урожай буде хороший», — зазначив Олександр Овсяник.

5 і 6 лютого харківські синоптики очікують південний циклон, який принесе з собою сніг — значний і мокрий, а також погіршення погодних умов.