3 лютого 2020, 17:00, Україна

Через карантинного шкідника до України не пустили вантаж турецьких томатів

Про це інформує ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області.

Відібрані зразки було направлено до ДУ «Черкаська обласна фітосанітарна лабораторія» для проведення фітосанітарної експертизи. За результатами перевірки спеціалісти лабораторії виявили у них Південно-американську томатну міль (Tuta absoluta Meyr) в живому стані (2 шт. на зразок).

Зазначається, що заражена партія вантажу буде повернута до країни-експортера. З метою недопущення подібних випадків до Міністерства продовольства, сільського господарства та тваринництва Республіки Туреччина надішлють нотифікаційне повідомлення про невідповідність вантажу фітосанітарним вимогам України.

«Збільшення обсягів зовнішньоекономічної діяльності має в тому числі і важливі екологічні наслідки, оскільки виникає ризик перенесення небезпечних шкідливих організмів з різних країн та континентів на територію України. А це може позначитися на її екологічній та економічній ситуації. Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області працює, щоб не допустити проникнення цих небезпечних шкідливих організмів», — прокоментував ситуацію начальник відділу фітосанітарних заходів на кордоні Костянтин Саєнко.