1 лютого 2020, 09:00, Україна

Названо перспективні для України нішеві бобові культури

Про це йдеться в матеріалі «Нові, малопоширені та нетрадиційні бобові культури в Україні» на SuperAgronom.com.

«Окрім сої, нуту, гороху, є певні культури, які, можливо, сьогодні не настільки цінно актуальні для нас, але в контексті майбутнього вони мають право на існування та використання їхнього потенціалу», ― зауважив Джамал Рахметов.

З усього різноманіття бобових перспективними й цікавими для вирощування в Україні на думку науковця можуть бути:

  • Вігна. Її вирощують у промислових масштабах у Мексиці, Колумбії, Китаї, Японії та у порівняно невеликих кількостях у США ― як овочеву, зернову, кормову та сидеральну рослину.
  • Арахіс, олія якого використовують у кондитерській, консервній, оліє-жировій промисловості. Стебла та листя арахісу ― хороший корм для великої рогатої худоби. Урожайність з гектара становить від 1,1 до 2,3 т/га бобів та 2,5-4,5 т/га сіна. На поливі ― до 4,2 т/га бобів та 5,5 т/га сіна.
  • Квасоля, яка є найбільш культивованим представником сімейства бобових. Боби квасолі містять білки (25-35%), вуглеводи, азотисті речовини, флавоноїди, стероли та органічні кислоти, а також вітаміни В6, В5, В1, С.
  • Астрагал ― має величезний потенціал як кормова, лікарська, медоносна й енергетична культура. Містить: 3,1% зольних залишків, 9% цукрів, 18,6% сухої речовини. Середня врожайність надземної маси окремих видів астрагалу може сягати 107 т/га.
  • Галега (козлятник) ― це і кормова, і лікарська, і медоносна культура. А ще вдалий варіант для поліпшення родючості ґрунту. Галега може залишати після себе у ґрунті від 400 до 600 кг азоту на рік.

Також серед перспективних Джамал Рахметов назвав такі бобові трави, як гуньба блакитна (Trigonella coerulea (Desr.), конюшина, чина широколиста та інші.