29 січня 2020, 13:00, ЗЗР

Екологи Greenpeace виявили у турецьких овочах заборонені пестициди

За даними Greenpeace, у турецьких томатах, огірках та перці все частіше виявляють токсичні речовини, шкідливими для здоров'я. Про це свідчать дані нещодавнього опитування в країнах середземноморського регіону, повідомляє dnes.bg.

Загалом екологами було досліджено 30 сортів томатів, зеленого перцю і огірків, зразки були взяті як з супермаркетів, так і з ринків. Вчені проаналізували овочі на предмет залишків пестицидів і їхнього впливу на споживачів і довкілля.

За результатами дослідження у томатах, перці і огірках було виявлено 56 пестицидів. А по несезонним овочам показники виявилися ще вищими: у жовтні — 96, в листопаді — 139 пестицидів.

За даними дослідження Greenpeace, 15,6% перевірених продуктів містили заборонені пестициди, включаючи карбендазим. У країнах ЄС його використання в сільському господарстві заборонено з 2015 року.

Слід зазначити, що з 2018 року карбендазим також заборонений в Туреччині. Доведено, що його використання може привести до безпліддя і пошкодження нервової і гормональної систем.

Інфографіка: Заборонені діючі речовини пестицидів у Європі та Україні