29 січня 2020, 08:00, Насіння

Дешевизна вирощування популяризує заборонену в Україні ГМ-сою — експерт

Питання сучасного стану вирощування ГМ-сої в Україні під час бізнес-сніданку «Дилема української сої: ГМО або НЕ ГМО?» обговорили фахівці та експерти галузі. Про це пише Latifundist.com.

На думку директора «Рост Агро» Максима Бернацького, більшість дрібних фермерів наразі засівають поля виключно ГМ-соєю. Спонукає аграріїв до вибору генномодифікованого насіння дешевизна у вирощуванні та догляді за рослинами.

«Вирощування ГМ-сої однозначно обходиться дешевше. Причому на порядок. Дешевизна забезпечується за рахунок менших технологічних витрат — на ЗЗР, зрошення і т.д. Наприклад, ГМ-посіви можна повністю захистити від бур'янів за 15 доларів/га, в той час як за захист класичної сої я б не взявся менш, ніж за 45 доларів/га. Витрати на полив становлять додатково ще 100 доларів/га», — зазначив Максим Бернацький.

Зі слів Сюзанни Григоренко, виконавчого директора Насіннєвої асоціації України, офіційних даних про обсяги виробництва в Україні ГМ-сої немає і отримати їх ніде. Про те, що модифікована соя в нашій країні виробляється, напевно можуть сказати лише її переробники на основі внутрішньої інформації.

«У минулому році румунська громадська організація AgentGreen провела дослідження посівів сої в шести областях України на наявність в них ГМО і в результаті виявила, що частка ГМ-сої становить майже 50%. Щоб офіційно вирощувати ГМ-сою, потрібно використовувати офіційно зареєстровані в Україні ГМ-сорти і офіційно сертифіковане ГМ-насіння. На сьогоднішній день ні таких сортів, ні насіння на українському ринку немає», — наголосила директор Насіннєвої асоціації України.