24 січня 2020, 09:15, Урожай

Тепла та безсніжна зима в Україні може негативно вплинути на озимі та плодово-ягідні культури — науковці

Про стан рослин озимих культур в полях та можливі наслідки їх перезимівлі розповів Володимир Тищенко, селекціонер з озимої пшениці, доктор сільськогосподарських наук, професор, завідувач Селекційним центром Полтавської державної аграрної академії (ПДАА), пише kolo.news.

«Пшениця знаходиться в стані спокою, вона вже сформувала восени та в грудні всі необхідні органи. Зараз вона на стадії кущення і якщо не буде морозу без сніжного покриву, все буде добре. Якщо вдарять морози на голу землю, то в сортів європейської селекції, які мають низьку зимостійкість, станеться випадання. При дуже низькій температурі загинуть всі європейські сорти зернових культур. Що стосується вітчизняних сортів, то вони загартовані і стійкі до низької температури і будь-яка наша зима їм не страшна. Пшениця вимерзає при -18 градусах, а жито при -28. Якщо такої температури не буде, то вони залишаться живими», — каже вчений.

За умови несприятливих погодних умов частину площ аграріям доведеться пересівати ярими культурами: вівсом, ячменем, соняшником, кукурудзою або соєю.

«Крім того на врожай озимини впливає чимало інших факторів, наприклад, в якому стані пшениця пішла взимку. Якщо сівба була пізньою і пшениця перед початком зими не розкущилася (не утворила двох-трьох стебелець), то може дати низький врожай. Чимало залежить і від того, якою буде весна: рання, прохолодна та волога — пшениця докущиться і врожай буде хорошим, а якщо пізня, тобто різкий перехід від зимового до літнього сезону, то пшениця не встигне докущитися і врожайність буде низькою. Велику роль відіграють і шкідники та хвороби рослин, які без морозів не загинули й продовжують жити у ґрунті. Це також треба враховувати», — пояснює Володимир Тищенко.

Разом з тим над озиминою у Полтавській області зараз нависла інша загроза — через відсутність снігу у ґрунті мало вологи.

«Не було опадів і накопичилося дуже мало вологи, у нас зараз є волога лише в шарі ґрунту до 25 сантиметрів, а нижче він сухий. Це і в Кобеляцькому, і в Полтавському, і в Пирятинському районах така ситуація. І це — найважливіший показник, бо пшениця формує урожай за рахунок зимових запасів вологи», — зауважив науковець.

А от для плодово-ягідних культур тепла зима — це однозначно негативно, переконаний Юрій Барат, доцент, кандидат сільськогосподарських наук кафедри селекції, насінництва та генетики ПДАА.

«Уже зараз на деревах почали розпускатися бруньки, якщо буде мінусова температура яка, триматиметься певний час, то чимало культур загине. Особлива небезпека над кісточковими: вишнями, черешнями, абрикосами, персиками. Яблуні та груші більш зимостійкі», — наголошує Юрій Барат.