17 січня 2020, 14:20, Урожай

Озимі на полях перебувають в стані неглибокого зимового спокою або повільно вегетують

За даними моніторингу Держпродспоживслужби, станом на 17 січні опади відмічалися у вигляді снігу, мокрого снігу, дощу та мряки. Мінімальна температура на глибині вузла кущіння озимих та кореневої шийки багаторічних трав протягом підзвітного періоду не опускалася нижче 1-2°С морозу, що було значно вище критичних температур вимерзання для даного періоду.

За вказаних погодних умов у посівах озимих культур не відбувається розвитку та поширення хвороб, інфекційний запас яких наявний на частині посівів озимих зернових та ріпаку.

У свою чергу, в посівах озимої пшениці розміщених по парових попередниках площа заселення мишоподібними гризунами становить 20- 25%, на полях озимої пшениці (після соняшника та кукурудзи) — 35-63, макс. 83% за середньої чисельності 1-3, осередково 4-6 жилих колоній на гектар в господарствах Запорізької, Київської та Миколаївської областей.

У посівах озимого ріпаку нараховується 1-3, подекуди в господарствах Запорізької та Миколаївської областей до 5 жилих колоній на гектар, в них по 2-6, макс. 12-20 жилих нір на 11-65, макс. 80% обстежених площ.

Читати по темі: Коли зима-не-зима: що відбувається з озимими без снігу?