16 січня 2020, 17:00, Технології

Названо ТОП-4 міфи про вирощування азіміни

Науковий співробітник лабораторії селекції і технології вирощування ягідних культур Інституту садівництва НААН В’ячеслав Францішко розповів про найпоширеніші міфи, пов’язані з вирощуванням азіміни, пише napensii.ua.

Міф перший, що у рослини перехресне запилення і обов’язково потрібно висаджувати кілька дерев. За словами науковця, успішне плодоношення можливе і на одному дереві, якщо йому допомогти. Окрім цього, існує кілька сортів, у яких репродуктивні жіночі та чоловічі органи розвиваються з перекриттям одне одного. Ці сорти також можуть зав’язувати плоди без сторонньої допомоги.

Другий міф — на деревах потрібно розвішувати шматки зіпсованого м’яса, тим самим приваблювати зелених мух для запилення. Корені, листя, гілки та пагони мають різкий запах, який в дечому нагадує бузину. Квітки також мають свій неповторний аромат, але аж ніяк не запах гнилого м’яса. Злегка неприємний, але не різкий. В перші роки мало хто зі світу комах звертає на них увагу. Коли ж квіток на дереві уже чимало, то і кількість комах збільшується. Основними помічниками в цьому є великі сірі мухи, також мурахи, згодом приєднуються до цього і бджоли.

Третій міф — про погану транспортабельність та короткий термін зберігання. За словами фахівця, плоди мають хорошу здатність дозрівати зірваними у приміщенні, знятими з дерева за два-три тижні до дозрівання. По-друге, виведені нові сорти, які мають високу транспортабельність та зберігання плодів до одного місяця при повному дозріванні.

Четвертий міф — відсутність хвороб. Як зауважив В’ячеслав Францішко, спершу приходить нова культура, а через деякий проміжок часу приходять і хвороби. Присутні різні грибкові спори як на дереві, так і на плодах. Тут також потрібно звертати увагу на підбір сорту. Селекція по відбору імунностійких сортів ведеться у США, Європі та Україні і має позитивні напрацювання. Профілактику теж ніхто не відміняв.