14 січня 2020, 08:00, Урожай

Названо області з найвищим рівнем ураження озимих хворобами та шкідниками

За даними моніторингу Держпродспоживслужби, ареал розповсюдження гризунів у посівах озимих зернових культур та ріпаку становив 35% (по парах) та 53% (стерньові попередники, озима після соняшника) за середньої чисельності 1-3, макс. 4 жилих колоній на гектар з 2-6 жилими норами (Рівненська, Закарпатська обл.).

«Осередково, площа заселення окремих полів озимини шкідником становила 65-85%. В заселених гризунами багаторічних травах; садах; неорних землях, полях після просапних культур мали місце 3-5, в осередках Вінницької, Волинської, Запорізької, Луганської, Полтавської, Рівненської, Черкаської, до 6-9 жилих колоній на гектар з 3-10 жилими норами», — йдеться в повідомленні.

Окрім цього, за вищезазначених агрокліматичних умов на загущених посівах озимих пшениці та ячменю у Степу, подекуди Лісостепу відмічають розвиток борошнистої роси, септоріозу, гельмінтоспоріозу, кореневих гнилей, бурої листової іржі інфекційний запас яких зберігається на 2-9, макс. 14% рослин в господарствах Запорізької та Черкаської областей відповідно.

Читати по темі: Стан озимих культур в Україні — як увійшли в зиму пшениця та ріпак