7 січня 2020, 16:45, Технології

Польський фермер вирощує картоплю за безвідвальною системою обробітку ґрунту

Господарство пана Станіслава обробляє 11 га землі у воєводстві Лодзь.  Картоплю вирощують приблизно на 6 га, на решті площ — озиму пшеницю та капусту.

Ідея вирощування картоплі без плуга народилася у Станіслава Клекота 8 років тому. Як згадує фермер, оранка на легких ґрунтах була для нього «марною тратою часу» і лише зневоднювала ґрунт. Перші експерименти з глибокорозпушувачем  були успішними і переконали пана Станіслава продовжувати безплужний обробіток. Зараз господарство вирощує картоплю в двопільній сівозміні, чергуючи її із пшеницею.

Після збирання пшениці та внесення гною проводять заробку стерні культиватором, а якщо соломи залишилась велика кількість, то здійснюють її двічі. Потім висівають сидератні культури — фацелію або люпин чи їх суміш. Навесні їх заробляють дисковою бороною, потім розкидають добрива. Перш ніж садити картоплю, пан Станіслав розпушує ґрунт на глибину 25 см.

Фермер зауважує, що впровадження вирощування без оранки та із застосуванням сидератів  призвело до поліпшення структури ґрунтів та насичення корисною біотою, а також до кращого вологозбереження. За його словами, велика кількість рослинних решток не є перешкодою для формування грядок та решти заходів догляду картоплі.