6 січня 2020, 12:08, Технології

Старі сорти фруктів знову стають вигідними для виробництва, — іспанський експерт

Видання FreshPlaza передає слова Рафа Арройо (Rafa Arroyo), секретаря асоціації Subbética Ecológica, яка об’єднує аграріїв південної частини муніципалітету Кордова. Йдеться не про відмову від сучасних технологій та сортів, а про певну модель господарювання, що склалася в силу певних обставин.

«Мале сімейне господарство, орієнтоване на власне споживання та продаж надлишків на місцевому рівні, — це модель, яка перебуває в кризі з 1950-х років. Агрохімія, монокультура та монополізація пропозиції оптовими ринками та посередниками призвели до втрати дрібних виробників, оскільки їх діяльність стала збитковою. В результаті залишилося чимало садів, які обробляються за давніми традиціями, без застосування інновацій», — зауважив Рафа Арройо.

Свою роль зіграло і збільшення попиту на органічну продукцію.

«На екологічному рівні сучасна модель агровиробництва є нестійкою, потребує багато ресурсів та шкодить довкіллю. Споживчі тренди змушують її змінювати», — додав Рафа Арройо.

Читати по темі: В Україні існує значний попит на органічні яблука

Він наводить приклад сорту яблук Камуеса (Camuesa). У 50-х роках насадження цього сорту були викорчувані, ціни на яблука цього сорту дуже знизились. Але при цьому попит на них, хоч і впав, але залишався. Тому яблука Камуеса продовжували імпортувати в Іспанію з Італії, Чилі, інших країн.

«Споживач може вважати, що нові сорти є кращими. Але при цьому старі сорти, такі як Камуеса, збирають у жовтні і вони можуть зберігатися, не погіршуючи своєї якості, до березня навіть без охолодження. Серед нових сортів такого ви не знайдете. Можливо, нинішні споживачі, що звикли до «бездоганності» сучасних сортів, з пересторогою ставляться до Камуеса через те, що м’якоть цих яблук швидко темніє і місцях надкусів. Але це означає, що вони мають високий вміст антиоксидантів», — каже експерт.

І додає, що через «моду» на обмежений перелік сортів фруктів та овочів втрачається культурна спадщина, різноманіття смакових якостей тощо. Тому асоціація, яку він очолює, сприяє зміцненню сегменту «старих» садів та допомагає реалізації їхньої продукції.