5 квітня 2017, 14:14, Насіння

Кіноа може стати перспективною культурою в Україні

Про експериментальний досвід вирощування екзотичної культури кіноа розповідає Kurkul.com у матеріалі «Їжа для астронавтів, або Досвід вирощування першої української ділянки кіноа».

Учені переконані: ця культура має дуже великі перспективи в нашій країні, але треба трішки почекати.

Насіння кіноа NASA використовує для створення їжі космонавтів, тож українські фермери можуть цілком розраховувати на прибуток від вирощування цієї культури: вартість продовольчого насіння сягає 300 грн/кг.

Із насіння кіноа варять каші, отримують борошно, додають в салати, випічку, роблять напої.

До того ж, генеральний секретар ООН Пан Гі Мун заявив, що ця сільськогосподарська культура може зробити величезний внесок у забезпечення продовольчої безпеки у світі і на досягнення Цілей розвитку тисячоліття в цілому.

За словами економіста департаменту технічної співпраці FAO Андрія Ярмака, спроба виростити кіноа в Україні зумовлена не кліматом, а світовими тенденціями у харчуванні.

Світ є протеїново-дефіцитним, а кіноа — одне з найкращих джерел білку (його вміст у культурі сягає 16-20%).

«Крім того, насіння цієї культури багате на незамінні амінокислоти та фолієву кислоту, що робить його унікальним та дуже цінним. В усьому світі люди шукають способи покращити здоров’я, харчуватися краще, жити довше, і кіноа — продукт, який може у цьому допомогти», — говорить Андрій Ярмак.

Тому незважаючи на те, що зараз кіноа у світі вирощують відносно мало, експерт прогнозує стрімке зростання споживання цього продукту у найближчі 10 років.