26 грудня 2019, 08:05, ЗЗР

Зміни клімату впливають на поширення стеблового метелика — експерт

Про це у матеріал «Кукурудзяний рік: Проблеми, висновки та прогнози» на SuperAgronom.com розповів Олександр Васильєв, агроном-дослідник і, за сумісництвом, власник ТОВ «Біосервіс Плюс».

«З кожним роком все більш актуальнішим стає моніторинг шкідників. Не можна опиратися тільки на календарні плани розвитку фітофагів і проводити захисні заходи за ними. Ми вже не перший рік спостерігаємо, як із 1 липня багато хто з аграріїв починають вносити трихограму на посіви кукурудзи, бо так робили багато років. Погода щороку дарує нам сюрпризи. Тому ті, хто випускав трихограму на свої поля після 1 липня, просто витратили марно кошти. Дехто втішав себе, що зробив це для профілактики. Але яка може бути профілактика за відсутності шкідника. Висновок, який можна зробити цього року — необхідність моніторингу шкідників агрономами в господарствах. В одних випадках це дасть змогу зекономити кошти, як цьогоріч. В інших — вчасно провести захисні заходи», — зауважив Олександр Васильєв.

Аналізуючи кукурудзяний сезон фахівець відзначив, що моніторинг посівів не виявив цього року суттєвої шкоди від стеблового метелика.

«Якщо аналізувати цей рік, то літ стеблового метелика почався раніше на два тижні. Причиною були високі температури. 17 червня на півдні Полтавської області ми вже знаходили яйцекладки, ловили самців і самиць. А от у середині третьої декади червня почалося зниження температури. Нічні температури були на рівні 10-13°C. Для стеблового метелика для початку яйцекладки потрібно, щоб нічні температури були не менш ніж 14°C, а для масової яйцекладки — ще вищі. Нетипове і тривале зниження температури стало причиною низької активності стеблового метелика. Уже в липні лише поодинокі імаго потрапляли до світлових пасток, а знайти яйцекладку було майже неможливо», — підсумував Олександр Васильєв.