3 грудня 2019, 15:42, Насіння

Названо ключові складові успішного вирощування насіння бобових культур

Про це у ході IV Міжнародної конференції «Майбутнє бобових» розповів Олександр Чумак керівник компанії «МАЄР».

За словами фахівця, від насіння і генетики залежить як мінімум 20-30% врожаю, другий аспект — безпосередньо врожайність культури.

«Ключовими факторами успішного виробництва бобових з року в рік є підбір правильного сорту і якість посівного матеріалу. Це те що має природні генетичні схильності, які призведуть до прогнозованого результату. Від якості і сорту залежить валова врожайність, яка закладена генетично», — розповідає Олександр Чумак.

Додаючи, що за умов дотримання технології необхідно сіяти лише перевірені, апробовані для конкретних умов районовані сорти. Належний захист необхідно забезпечити і на етапі збирання насіння.

«Важливим в даному випадку є районування. Якщо сорт в окремій місцевості не вирощувався, це означає що він дасть продуктивність набагато нижчу, ніж у випадку, якби попередньо пройшов стадію розмноження в близьких до ваших кліматичних умовах. Зокрема, це стосується навіть конкретних районів, конкретних областей. Варто зазначити, що при збиранні врожаю належні умови забезпечуються використанням роторних комбайнів, дотриманням базової вологості насіння та його подальшим зберіганням. Якщо цього всього не забезпечити, то ми втрачаємо якість вже в процесі, тобто кожен наступний крок призведе до деградації потенційного врожаю», — відзначає фахівець.

За його словами, не менш важливою складовою у випадку з бобовими є забезпечення передпосівного захисту насіння.

«Це фунгіцид, інсектициди, мікроелементи, полімерна плівка, щоб уникнути можливості потрапляння у мікротріщини будь-яких патогенів. Ось цей весь комплекс заходів дозволяє стабільно з року в рік нарощувати виробництво. Лише за такого підходу можна отримувати стабільні врожаї і розраховувати на щось серйозне», — наголосив Олександр Чумак.

Олексій Кудриль, SuperAgronom.com