27 листопада 2019, 10:10, Посівна

Дощі спровокують скорочення площ під озимими в ЄС — прогноз

Про це з посиланням на дані моніторингу MARS пише zol.ru.

У Великобританії, Ірландії, країнах Бенілюксу та північній Німеччині, де волога погода перешкоджала початку посівної кампанії, спостерігаються рясні дощі. Через зниження температури ґрунту «вікно» сівби можна вважати закритим. У перших п'яти країнах прогнозована площа озимих зернових наразі нижча, ніж в минулому році, тоді як в Німеччині, згідно з прогнозами, площі залишаться на середньорічному рівні.

Окрім цього в Франції посівну озимих стримували рясні дощі. Очікується, що у порівнянні з минулим роком площа сівби пшениці в країні зменшиться.

«Умови для появи сходів і раннього розвитку, як правило, були сприятливими для більш ранніх посівних культур, тоді як більш пізні посіви демонструють уповільнений розвиток. І, навпаки, в центральній і частково в східній Європі, наприклад в Польщі, сівбу було завершено в жовтні, в основному за сприятливих умов. Лише локально (центральна Словаччина, південна Австрія, північно-західна і західна Словенія) рясні опади викликали надмірне накопичення вологи, що може призвести до поганого врожаю», — йдеться в повідомленні.

В Угорщині, Румунії і Болгарії, де в останні місяці посушливі умови спостерігалися на значних площах, посівну було завершено до середини листопада. В Угорщині умови вологості ґрунту покращилися до кінця жовтня, але південна Румунія і північна Болгарія і раніше залишаються сухими, що надалі може також позначитись на врожайності культур.

«У Греції сівба озимих проходить згідно з планом, що дозволить місцевим сільгоспвиробникам завершити роботи вчасно. В Італії сівба озимих культур триває досі, але в північних і центральних регіонах роботи ускладнено, як правило, через підвищену вологість на полях», — відзначають аналітики.

В Іспанії та Португалії опади в кінці жовтня сприяли початку сівби після вкрай сухого періоду. Загалом посівна пройшла за сприятливих умов, а м'які температури на півдні Іспанії та Португалії дозволять продовжити термін посіву до грудня, що забезпечить більш сприятливі умови вологості ґрунту для проростання культур.