25 листопада 2019, 14:10, Технології

Вчені розкрили походження бурої іржі пшениці

Штам грибка стебловиої іржі Ug99 загрожує світовим поставкам пшениці через його здатності вражати більшість сортів. Вперше цей штам був виявлений в Уганді в 1998 році і описаний в 1999 році. З того часу він поширився через Африку на Близький Схід, завдаючи нищівного шкоди посівам пшениці, передає agrarii-razom.com.ua.

Тепер група дослідників розкрила основу вірулентності штаму Ug99 іржі, вивчивши геном патогена. Знання того, як з'явилися ці патогени, означає, що дослідники можуть краще передбачити, як вони можуть змінитися в майбутнє. Це відкриття також означає, що вчені можуть краще ідентифікувати гени стійкості, щоб надалі забезпечити тривалий захист сільськогосподарських культур від іржі.

Так, вчені визначили, що поява нового небезпечного для врожаю штаму патогена пов'язано з рідкісним явищем обміну ядер клітин патогена, без їх злиття. Таким чином, цей обмін між двома різними штамами призводить до того, що виходить гібридна, більш небезпечна форма патогенна.

«Ця інформація матиме вирішальне значення для розшифровки генетичної основи і еволюції вірулентності іржі на пшениці і для моніторингу глобальних переміщень збудника», — зауважила доктор Меланія Фігероа з Державного об'єднання наукових і прикладних досліджень (CSIRO).

Читати по темі: Хвороби озимої пшениці — технології захисту