25 листопада 2019, 08:10, Україна

Аграріям розповіли про переваги вирощування трюфелів

В Україні трюфель давно і успішно збирають в Західній Україні за допомогою спеціально навчених собак або навіть свиней. Правда, трюфель, зростаючий у нас в дикій природі, занесений до Червоної Книги, і його збиральництво незаконно. Разом з тим «золотий» гриб можна виростити цілком легально у власному саду, пише pro-consulting.ua.

Для прикладу, вінницький фермер Олександр Джига посадив плантацію трюфелів на площі 1 га. При правильному дотриманні технології, гриби можна буде починати збирати лише на 4-5 рік після посадки, але зате ще через 10 років на одному гектарі буде виростати до 80 кг трюфелів на рік.

Додаткову привабливість бізнес-ідеї зайнятися вирощуванням трюфелів додає те, що вони прекрасно розвиваються в коренях не тільки дуба, а й волоського горіха, і фундука. Причому, трюфель, будучи симбіонтом дерев, не тільки не завдає їм шкоди, а й сприяє підвищенню врожайності.

Особливої уваги при вирощуванні трюфелів слід приділити підготовці ґрунту. Для прикладу, трюфелеводи Нової Зеландії і Австралії навчилися ідеально підбирати склад ґрунту для трюфелів в лабораторних умовах спеціалізованих ферм. Уже згаданий вище Олександр Джига спеціально проводив розширений аналіз ґрунту з місць, де трюфелі ростуть в природних умовах.