22 листопада 2019, 16:05, Технології

Важливо визначати рН ґрунту регулярно задля підвищення врожайності та економії на добривах — думка

Про це пише vikna.if.ua.

Перш, ніж вносити добрива, необхідно знати оптимальні значення pH ґрунту для культури і виправити рівень кислотності в разі відхилення від норми. В умовах неоптимальної кислотності рослини не можуть нормально всмоктувати макро- і мікроелементи. Пожива в ґрунті є, але ці речовини важкодоступні для кореневої системи. Підживлення не допомагають. Ґрунт потрібно підкислити або розкислювати за допомогою фізіологічно кислих або фізіологічно лужних добрив.

Більшість культур, за рідкісним винятком, найкраще ростуть в нейтральних або слабкокислих ґрунтах. У них добре розвиваються мікроорганізми, корисні для рослин бактерії, засвоюються макро- і мікроелементи.

У кислих ґрунтах для багатьох рослин стають важкодоступними найважливіші для хорошого розвитку макроелементи — азот, фосфор, кальцій і магній. Мікроелементи — залізо, марганець і бор — при підвищеній кислотності можуть бути і зовсім токсичними для культури.

У лужних ґрунтах рослини погано засвоюють залізо. Скільки б ми не додавали цей мікроелемент у вигляді підгодівлі, він не буде засвоюватися. Листя залишаться пожовклими. Рішення одне — підкислити ґрунт.

Визначення кислотності ґрунту дозволяє максимально точно внести добрива в кількості, необхідній під запланований урожай культури. Такий розрахунок дозволяє істотно економити на добривах.

Відбір проб проводять восени, після збирання попереднього врожаю до внесення добрив. З кожної ділянки, виходячи з розмірів і рельєфу ділянки, беруть по кілька зразків землі.

Для того, щоб проводити вимірювання, зразки землі повинні бути чистими, без домішок, субстратів і хімічних добавок, а ділянка повинна оброблятися впродовж кількох років. У місцях забору проб не повинні бути складені добрива або будівельне сміття.

Для вимірювання кислотності pH-метром з зондом-електродом, штир приладу встромляють в землю дощенту на тих ділянках, які хочуть перевірити. Ґрунт повинен бути досить вологим і щільним, щоб показники були точними. Щоб дізнатися рівень кислотності за допомогою портативного універсального pH-метра, необхідно підготувати ґрунтовий розчин.

Для хімічного аналізу в лабораторії ґрунт відбирають щупом і формують середню пробу вагою близько 1 кг. Одна середня проба відбирається з 25 га. На полях зі схилами зразки збираються окремо. Точкові проби відбирають по діагоналі або зигзагоподібні методом.