21 листопада 2019, 13:30, Насіння

Вітчизняні гібриди кукурудзи за екстремальних умов показують себе краще — агроном

Про це пише agro-business.com.ua.

Агрофірма «Колос» надає українським аграріям конкурентоспроможні гібриди кукурудзи для різних умов вирощування.

«Ми вирощуємо кукурудзу власної селекції. До Державного реєстру сортів рослин України занесено 15 гібридів різних груп стиглості зернового та силосного напряму, що їх ми створили у партнерстві з товариством «Расава». У своєму господарстві розмножуємо батьківські лінії на ділянках гібридизації. І товарні посіви сіємо лише власною селекцією — як зернового, так і силосного напряму. Лише на демонстраційні поля для порівняння беремо низку гібридів відомих світових виробників», — каже Олександр Паламарчук, головний агроном і технолог господарства.

Обробіток ґрунту під цю культуру в господарстві класичний — оранка, вона найбільше себе виправдовує. Насіння зазвичай протруюють фунгіцидним та інсектицидним протруйником, додають комплекс мікроелементів. Сіяти починають приблизно з 18 квітня. Для висівання застосовуються  сучасні дисково-анкерні сівалки Monosem та Gaspardo з аплікаторами. Вони дають змогу рівномірно розміщувати насіння і водночас вносити добрива й мікродобрива. Густота висіву в середньому становить 85 тис./га. Глибина висіву зазвичай 4 см, коли ґрунт достатньо вологий. Головне — отримати дружні рівномірні сходи.

«Пшениця нашої селекції входить до п’ятірки кращих на українському ринку, я її можу впевнено рекомендувати. І наша кукурудза фактично також не поступається за основними показниками гібридам іноземної селекції, при цьому вона значно дешевша. Ми завжди говоримо про особливості того чи іншого гібрида, розкриваємо його сильні й не дуже сторони, бо зацікавлені у чесній і плідній, довгостроковій співпраці. Відзначу, що за екстремальних погодних умов гібриди нашої селекції показують себе краще, аніж їх знані закордонні конкуренти, тож вони забезпечать стабільну врожайність за хорошої вологовіддачі. А коли погодні умови складаються ідеально, наші гібриди можуть дещо відставати. Хоча інтенсивні гібриди, такі, як Ромашка чи Рушник, мають потенціал урожайності 14 т/га», — каже головний агроном.