14 листопада 2019, 10:05, Урожай

На Рівненщині провели обстеження посівів озимих культур

За даними ГУ Держпродспоживслужби в Рівненській області, станом на 11 листопада посіви озимого ріпаку перебувають в добре розвиненій розетці, утворивши 8-16 листків, стан рослин оцінюється як добрий. Озимі зернові культури перебувають в доброму стані у фазі сходи-кущіння. Тепла погода сприяла подальшому розмноженню гризунів та розселенню їх по полях.

«Заселеність озимого ріпаку залишається в межах 39% обстежених площ з середньою чисельністю 2 жилі колонії на гектар, проте завдяки зростанню риючої здатності, чисельність нір в колонії зросла до 3-4. Посіви озимої пшениці заселені на 8% обстежених площ, в першу чергу в прикраєвих смугах з чисельністю 1 жила колонія або 1-2 жилі норми на гектар», — відзначають спеціалісти.

Оптимальні температурні показники сприяють масовому розвитку і поширенню на рослинах озимого ріпаку капустяної попелиці.

«Фітофаги заселяли до 10% рослин, 18-20% листя та до 5% точок росту з чисельністю 8-15 екземпляр на лист в прикраєвих смугах. Подальшого поширення набуває білокрилка. Шкідника виявлено на 48% обстежених площ з чисельністю 1-3 екземпляри при заселені 5-7% рослин», — йдеться в повідомленні.

Окрім цього, випадання опадів за оптимальних температур сприяє росту ураженості рослин озимого ріпаку фомозом. Ознаки захворювання виявляються на 4-7% рослин з поодинокими  плямами на нижньому ярусі листя.