12 листопада 2019, 14:35, Україна

Органічний ринок України розвивається попри скорочення сертифікованих земель — експерт

«Якщо говорили, то у 2014 році в Україні було заявлено близько 400 тис. га земель під органічним виробництвом, а згідно з останнім моніторингом Мінагропроду, у 2017 році — 289 тис. га. При цьому сектор не стагнує, він розвивається, просто очищається від недобросовісних гравців. Наприклад, якщо у 2014 році в країні було близько 400 виробників органічної продукції, то у 2018 році — близько 600», — поділився Сергій Галашевський.

Він припускає, що серед тих, хто перестав займатися органічним виробництвом, були і ті, кому невигідно стало випускати таку продукцію. Тому що додаткові вимоги — це додаткові витрати. 

Останні 15-20 років світовий ринок органічних продуктів стабільно розвивається. Щорічно він зростає на 5-15%. Це один з небагатьох, якщо не єдиний ринок в харчовій індустрії, який демонструє такий динамічний ріст.

«Хоча у 2020 році може бути невеликий спад попиту з боку ЄС, тому що там почнуть працювати нові гравці — це проекти, запущені 2-3 роки тому. Проте європейський ринок і далі буде залишатися цікавим для українських експортерів органічної продукції. До слова, органічний сертифікат є свого роду зеленим квитком для виходу на європейський ринок тих, у кого б можливо не було шансів на вихід з неорганічної продукції»,  — зазначив директор «Органік Стандарт».

Нагадаємо, що 2 серпня набув чинності Закон №2496-VIII «Про основні засади і вимоги до органічного виробництва, обороту і маркування органічної продукції».

Читати по темі: Агрономи в органіці — про вибір працювати в органічному землеробстві