21 жовтня 2019, 09:20, Україна

На Херсонщині затверджено програму з ліквідації амброзії

Розробником програми виступив Департамент АПР Херсонської ОДА, співрозробником — ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області. Її головна мета — визначення основних напрямків та проведення комплексу заходів з ліквідації амброзії полинолистої протягом 2020-2023 років на території області, а також поступове зменшення площ засмічення даним карантинним бур’яном.

Основним завданням програми є привернення уваги населення та громадськості до проблеми поширення амброзії полинолистої, проведення карантинних заходів з її ліквідації на території населених пунктів, на узбіччях доріг, сільськогосподарських угіддях та землях запасу.

В рамках програми боротьби з амброзією передбачено проведення на території Херсонщини впродовж найближчих чотирьох років різних агротехнічних, механічних та хімічних заходів та методів — очищення верхнього шару ґрунту від насіння таких рослин, використання гербіцидів, скошування амброзії, виполювання, перекопування або приорювання ґрунту з подрібненням рослинних решток тощо.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, становить 973983,6 тис. грн. З них — 80,0 тис. грн із обласного бюджету, 110090,4 тис. грн із місцевих бюджетів та 863813,2 тис. грн із небюджетних джерел.