20 жовтня 2019, 11:10, Урожай

Через складні погодні умови врожайність картоплі знизилась практично на третину

Про це в матеріалі на Latifundist.com повідомив Микола Гордійчук, директор компанії «Агріко Україна».

За його словами, якщо в минулому році врожайність на полях без поливу становила 35-38 т/га, то в поточному вона рівна 25-28 т/га.

«Тут варто відзначити, що мова йде про професійні господарства. Багато хто сумнівається, що професійні господарства впливають на ринок і на ціну картоплі. Професійні господарства впливають і на ціну, і на пропозицію, і на попит в професійному сегменті, в так званих організованих каналах збуту — в магазинах, на гуртових ринках», — зазначив експерт.

За його словами, в даний час склалася ситуація, коли у населення майже немає картоплі на продаж. До цього, в період з вересня по жовтень картоплею українців забезпечували Вінницька і Волинська області. Там картоплю закуповували у населення по 1-1,50 грн за 1 кг. У поточному році такого немає, оскільки у населення рік неврожайний, відповідно, продавати нічого.

«Якщо професійні виробники змогли вберегти свій урожай за допомогою засобів захисту, вчасно внести мінеральні добрива і при цьому отримали врожайність менше на 30%, то на присадибних ділянках ситуація ще складніша. Саме тому населення і не продає картоплю. Їм ледве вистачає його, щоб забезпечити свої потреби», — зазначив Микола Гордійчук.

Він підкреслив, що на ринку виникає паніка, що картоплі взагалі не буде або ж вона буде коштувати по 20 грн. На тлі цього ажіотажу ціни і починають повзти догори.

«Дефіциту картоплі в цьому році в Україні не буде. Населенню не варто панікувати. Вона є в достатній кількості у аграріїв, щоб забезпечити мережі і гуртові ринки», — вважає директор «Агріко Україна».

На його думку, вище ціна на зазначену продукцію не буде підійматися, оскільки на прилавках з'явиться картопля з Єгипту, Марокко та Ізраїлю, який буде коштувати приблизно 19-25 грн/кг.