4 жовтня 2019, 17:10, Україна

За голландською технологією на Дніпропетровщині вирощують саджанці плодових дерев

Про це фахівцям Української плодоовочевої асоціації (УПОА) розповів Сергій Драп, головний агроном сучасного розплідника Verbeek Ukraine — філії відомої голландської компанії Verbeek, пише east-fruit.com.

За словами головного агронома, розплідник застосовує голландські технології вже майже 3 роки. На даний час його площа становить 15 га. У розпліднику вирощуються сертифіковані безвірусні підщепи і дерева, а також є свій маточник. Працює український розплідник за тими ж технологіями, що і компанія Verbeek у Голландії і, відповідно, має аналогічну якість. Матеріал тут із сертифікованих голландських розплідників без вірусів і хвороб. Усі саджанці мають сертифікати якості.

Зараз в Україні у розпліднику вирощуються саджанці яблуні, але також пропонуються інші плодові культури з розплідників у Голландії та Сербії. Проте український розплідник може виростити абсолютно все.

Сергій Драп зауважив, що в Україні зараз майже немає розплідників, що пропонують якісний посадковий матеріал, який був би добре розвиненим, ще й мав сертифікати якості. На його думку, перспективи в цьому бізнесі є, адже якісний посадковий матеріал є запорукою успіху протягом всього терміну життя саду.

У Verbeek Ukraine зараз вирощують саджанці типу кніп-баум. Це дворічний саджанець з однорічною кроною, оскільки дані саджанці більш високопродуктивні в перші роки, ніж звичайні однорічні. А популярними сортами є різні клони Гали, Ред Делішес, Голден Делішес, Фуджі і Гренні Сміт. Сорти підбираються з урахуванням ринку і вимог клієнтів.

Також агроном зазначив, що колеги з Голландії проводять в онлайн режимі постійний моніторинг ситуації в розпліднику, а також приїжджають 2 рази на місяць для проведення огляду.

«Саме вони надають консультації та технології з проведення хімічних обробок, добрива. Перед закладанням нової площі під розсадник ми робимо аналіз ґрунту і, виходячи з результатів, саме консультанти прописують план добрива», — розповідає фахівець.

За словами експерта, більшість садівників уже зрозуміли, що найголовніше — це закласти сад з якісних саджанців, оскільки сад закладається на 20-25 років. Однак, на жаль, не всі в Україні готові платити за якісні саджанці, вважає Сергій Драп.

«При посадці саду саджанцями нашої компанії навесні, в цей же рік будуть яблука, ми рекомендуємо залишити 4-5 на дереві — але це вже урожай! І це тільки перший рік посадки. На другий рік можна отримати 20 т/га. Через 3 роки — до 60 т/га. Максимальний урожай можна збирати вже на 4-5 рік. Це і є наша «родзинка» — ми пропонуємо дуже якісний матеріал. Він окупається вже на другий рік після посадки», — наголосив Сергій Драп.