25 березня 2017, 09:04, Технології

Вчені винайшли засіб, що перешкоджає абортації зав'язей горіха

Про відкриття вчених  з Інституту сільськогосподарських досліджень в Чилі (INIA) розповідає Sirius agro plant з посиланням на Shutterstock.com.

Дослідник Гамальєро Лемус розповідає, що процес утворення плодів у грецького горіха дещо відрізняється від такого у інших культурних рослин.У волоського горіха є особливість, і це біологічна аномалія.

У всіх живих істот утворюється максимальна кількість пилку або сперматозоїдів (в разі тварин), щоб гарантувати запліднення яйцеклітини. Однак, у волоських горіхах відбувається протилежне, надлишок пилку, викликає ушкодження і абортацію квітки.

«Отже, волоський горіх опадає і через нестачу пилку, і через погано сформовану зав'язь, але також має абортацію квітів через шкідливу дію надлишку пилку», — пояснює Лемус.

З цією серйозною проблемою в продуктивності волоських горіхів, зіткнулися близько 15 років тому, коли була виявлена причина абортів через надлишок пилку. Це результат дії природного гормону дерева, етилену, який має кілька функцій, і одна з них — викликання опадання зав'язі.

Але застосовуючи продукт, який пригнічує утворення етилену, можна уникнути втрати зав'язей від надлишкового пилку.

«Це продукт, який відсікає одну з ланок ланцюга процесів, що повинні відбутися в виробництві етилену, гарантуючи таким чином, що зав'язь не опаде. У ті роки, коли у нас було 60 або 80% абортів через надлишок пилку, то там, де застосовувався інгібітор утворення етилену, проблема зводилася до 10-20%, залишаючи досить прийнятне навантаження врожаєм на дерево», — говорить Гамальєро Лемус.

Продукт слід наносити, коли жіноча квітка сприйнятлива до пилку — в момент цвітіння. Інгібуючою сполукою є аміноетоксівінілгліцін, який наносять через листя.