24 вересня 2019, 12:35, ЗЗР

Небезпечний шкідник загрожує врожаям моркви та картоплі в ЄС

Різні види псіллідів можуть передавати бактерії, що обмежують флоему Candidatus Liberibacter solanacearum (Lso). Це призводить до серйозних втрат моркви і становить загрозу для картопляної промисловості, пише agri-gator.com.ua.

«Два вида псіллідів, Bactericera trigonica і Bactericera nigricornis, були виявлені на посівах моркви і картоплі. На морквяних полях найбільш поширеним видом був B. trigonica (від сходів до збирання врожаю), тоді як на посівах картоплі найбільш поширеним псіллідом був B. Nigricornis», — йдеться в повідомленні.

Вчені з ICA-CSIC в Мадриді (Іспанія) і SASA в Единбурзі (Великобританія) використовували різні методи відбору проб для обстеження популяцій псіллідів на комерційних морквяних і картопляних полях в Центральній і Східній частині материкової частини Іспанії з 2015 по 2017 рік.

«В залежності від місця розташування поля максимальна популяція псіллідів спостерігалася в період з червня по жовтень. Оскільки B. nigricornis був виявлений як у моркві, так і в картоплі, і є єдиним псіллідним видом, здатним харчуватися і розмножуватися на обох цих культурах в Європі, існує потенційний ризик передачі Lso від моркви до картоплі. Наше дослідження в Іспанії вносить значний вклад в розуміння динаміки популяцій псіллідів в культурах моркви і картоплі, що необхідно для аналізу ризику шкідників Lso національними та регіональними організаціями із захисту рослин», — звітують вчені.

Повідомляється, що на даний момент, засіб від шкідника досі перебуває в розробці.