23 березня 2017, 16:36, Насіння

В Україні є значний нереалізований потенціал вирощування твердої пшениці

Про перспективи вирощування твердої пшениці в Україні  в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів керівник СТОВ «Перемога» Київської області Микола Малієнко.

«Протягом останніх трьох років ми вирощуємо насіння твердої пшениці (щорічно засіваємо 100 га твердої ярої пшениці, є й озимі сорти). Щодо врожайності цієї культури, то наше господарство вже подолало рубіж 5 т/га», — хвалиться Микола Малієнко.

Протягом сезону в середньому його господарство продає 50-60 т насіння твердої пшениці. Але це дуже мало, як говорить керівник господарства.

За його словами, в Україні твердою пшеницею засівають лише 16 тис. га. А щоб змінити ситуацію з твердою пшеницею, потрібно перелаштувати вітчизняні макаронні фабрики на використання для виробництва макаронів борошна твердої пшениці.

«Тоді аграріїв, охочих вирощувати цю культуру, буде достатньо. Адже щоб забезпечити сировиною макаронні фабрики, потрібно щорічно виробляти до 1 млн т зерна твердої пшениці, тобто засівати нею близько 300 тис. га землі», — вважає Микола Малієнко. 

Зважаючи на те, що макаронні вироби з борошна м’яких сортів пшениці шкідливі для здоров’я, він пропонує на законодавчому рівні ухвалити рішення про переведення протягом найближчих трьох-чотирьох років усіх макаронних фабрик на борошно твердих сортів пшениці. Тоді, на думку виробника, буде і попит, і пропозиція, і хороша ціна.

Також торік «Перемога» почала розмноження першої в Україні пшениці полби звичайної сорту Голіковська, який занесено до державного реєстру 2014 року. Із зерна полби одержують крупу для виготовлення каші високих смакових якостей – ароматної, з дієтичними властивостями, придатної для дитячого харчування.

Як розповів Микола Малієнко, в Європі зерно полби коштує від 800 до 1000 євро за тонну. У нас же це ще нова культура, якій потрібно відшукати місце на внутрішньому ринку. Передусім, на його думку, ця пшениця зацікавить органічні господарства, які вирощують продукцію на експорт.