17 вересня 2019, 08:10, Україна

Цьогоріч існує ризик зростання зимуючого запасу кукурудзяного метелика

За даними моніторингу Держпродспоживслужби, на Поліссі спостерігається гусінь четвертого-п’ятого віків стеблового кукурудзяного метелика чисельністю 1-2 екз. на рослину, яка заселила 59% обстежених площ та пошкодила в середньому від 1,7 до 3% рослин.

«За подальшого збереження сухої і помірно теплої погоди гусінь досягне шостого віку в оптимальні строки, що сприятиме добрій перезимівлі і відповідно у наступному році спостерігатиметься її шкідливість», — зауважили в Держпродспоживслужбі.

За рекомендаціями фахівців, низький зріз стебла при збиранні, подрібнення і заорювання післязбиральних решток кукурудзи знизить зимуючий запас шкідників і збудників хвороб.

Тим часом, пухирчастою сажкою уражено 2-6% рослин (Запорізька обл. — до 20%), летючою — 0,5-8% рослин, гельмінтоспоріозом — 12-20% рослин. Фузаріозом уражено 1-5, макс. 12% (Запорізька, Тернопільська обл.), бактеріозом 0,5-2% качанів кукурудзи.

Для зменшення ураження качанів фузаріозом та іншими пліснявими грибами фахівці рекомендують проводити збирання урожаю в стислі строки, униканти механічного травмування зерна та підсушування його до вологості не вище 16%.