10 вересня 2019, 18:10, Україна

Українські селекціонери вивели унікальну салатну кукурудзу

«У 2012 році ми просто шукали методи поліпшення цукрової кукурудзи, застосували зокрема і метод селекції під назвою «мутагенез». Очікувану мутацію для роботи знайти не вдалось, натомість, трапилась ось ця зовсім випадкова мутація гіллястої кукурудзи. Спочатку ми просто не знали що з цим робити, але вирішили зберегти та подивитися, як ця ознака успадковується. Ми дещо самозапилили, дещо схрестили — як селекціонерам нам все цікаво, і посіяли на наступний рік. Якраз самозапилені рослини і виявилися стабільними. Цього року ми посіяли ділянку розмноження цілий гектар», — ділиться селекціонер.

Аналог такої кукурудзи вдалось знайти лише в Америці, там вирощують одразу три форми під назвою Ramoza, це три різні гени, які спонукають саме до такої мутації — гіллястої кукурудзи.

За словами Ольги Куліш, цей різновид Діадема не потребує особливих умов вирощування.

«Зараз нашу Діадему взялися вирощувати фермери і хочуть продовжувати цю справу. Один ресторатор запустив її як страву у мережі своїх ресторанів — там вона дуже добре пішла. Зараз вже дуже багато ресторанів цікавиться цим сортом. А ще цю кукурудзу почали вирощувати в органічному землеробстві», — зауважила селекціонер Всеукраїнського Наукового Інституту Селекції.

Вже 5 рік поспіль селекціонери намагаються зареєструвати гібрид Діадема, однак, поки що Український інститут експертизи сортів рослин не знає за якими ознаками її класифікувати. Для реєстрації такої кукурудзи відсутні методики.